Visca Benito

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

En la meva maltractada memòria només hi podia registrar fins fa un parell de dies un sol nom en relació als supervivents de Mauthausen. El d’Enric Marco Batlle (Barcelona, 1921-2022), qualcú que realment no ho era i que la meva maltractada memòria hauria de tenir a l’arxiu “IMPOSTORS” ja que en 2005 Marco va atényer fama internacional després que hom descobrís que havia falsejat dades de la seva biografia per tal d’aparèixer com a supervivent, de la mateixa manera que aconseguí de presidir la CNT afirmant, també falsament, haver estat amic de Buenaventura Durruti.

En la seva intensa activitat com a pretès supervivent dels nazis ell vengué en persona per fer una xerrada al centre cívic El Passeig de la Seu com a president de l’Amical Mauthausen. Jo hi vaig assistir: sempre he estat un ingenu, emperò poques vegades tant com en aquella multidinària i apòcrifa vetllada…a la qual m’imagino que també hi degueren assistir molts dels familiars dels veritables interns de Mauthausen de l’Alt Urgell…sense sospitar-se res.

Però si va ser tan bo de fer a Marco la seva jugada és, entre altres coses, perquè a l’estat espanyol s’ha començat a treballar la Memòria Històrica massa tard. Avui encara molts com jo recordem el nom de l’impostor i no el de l’historiador (Benito Bermejo Sánchez) que ens el va destapar tot demostrant que si bé era cert que havia estat a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial, ho havia fet en tant que treballador voluntari al servici de la indústria bèl·lica alemanya, en concret, per a l’empresa Deutsche Werke Werft de Kiel, en virtut d’un acord de cooperació entre Franco i Hitler.

Andreu Escales i Tous.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa