Territori: tant sí com no.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

“Territori: tant sí com no” era el títol de la nostra revista en paper de tardor 2021 i hivern 2022.

Aquest article vol parlar precisament de territori, del seu estat actual i del que cal fer per desenvolupar-lo encara més. És a dir, que hem de comprendre el que significa la paraula “desenvolupament” i el perquè i el com, les dues demanes que ens hem de fer.

El perquè és el resultat d’examinar i constatar com és ara mateix el nostre entorn:

-abandonament dels pobles de muntanya,

-amenaces greus pel que vol dir “sostenibilitat”,

-amenaces greus pel que fa al sector primari i de la gent que viu d’aquestes feines, la base econòmica per raons evidents del teixit bàsic de nostre Pirineu.

Aquesta petita anàlisi demostrarà, si encara calgués fer-ho, la completa desídia de tot el que és fora de les grans capitals del país i de la costa i, més en especial, de Barcelona i la seva rodalia immediata, ja que prou sabem que hi ha poca voluntat d’actuació directa amb un pressupost mínim de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica.

Les estratègies marcades no inclouen el desenvolupament de les nostres comarques perquè la paraula màgica és “turisme rural”.

És a dir, preparar l’espai perquè una persona del Baix Llobregat vengui aquí i pugui dir: “¡qué bonito y verde que está todo esto, y las vacas qué guapas!”

La producció industrial al territori és pràcticament nul·la o molt minsa i no s’aconsegueix crear ocupació de qualitat, tret de l’hosteleria, que sembla una opció majoritària a casa nostra. És d’allò més trist constatar l’absència de relleu generacional al sector agrícola i ramader.

I, parlant d’ocupació, només de caràcter estacional i, per tant, sense futur ni projecció personal. Per tant, encara més emigració cap a les grans capitals del país.

Ara ens presenten les jocs olímpics d’hivern 2030 com a una opció meravellosa i harmoniosa de convivència entre la gent: “qué macu!”Una operació de prestigi (que diuen) vol posar el Pirineu en el mapa del món mundial.

Un altre colp ens volen vendre la política d’aparador amb productes que tendran una repercussió negativa en nostres muntanyes. Un projecte faraònic que no té en compte diferents variables, com el canvi climàtic i instal·lacions de manteniment insostenible i, per tant, cares de mantenir.

Abans parlàvem de política d’aparador feta des de fora i nosaltres diem que no es això el que cal, ans repensar tota nostra activitat econòmica amb el Pirineu i la seva gent i per al Pirineu. Per tant, aquest projecte no serveix i, fins i tot, és dolent i perjudicial per al territori, encara més quan sabem que a l’Alt Urgell no li tocarà res.

Així, idò, participar en tots els actes enfocats a rebutjar aquest projecte dels jocs es fer Perineu des del territori amb una mirada responsable equitativa i per a tothom.

Ens agrada l’esforç físic i intel·lectual però som contraris a l’esperit de competència tant estimat pel sistema capitalista. Som-hi, idò, donem suport a la manifestació del 15 de maig a Puigcerdà per visibilitzar el rebuig de la gent del territori i perquè és un exercici de salubritat pública.

Yann Marais.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa