ÉS CADA VEGADA MÉS INTOLERABLE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

És cada vegada més intolerable i aquesta setmana comptabilitzem una víctima més de la violència masclista. Aconsellem a les dones que estan en perill contactar amb el grup feminista que hi ha a la comarca o col·lectius de dones que les poden emparar i també publiquem aquí una entrevista amb  Servei d’Intervenció Especialitzada de l’Alt Pirineu i Aran (SIE), publicat al Periòdic l’Alternativa, la primavera de 2018.

Afrontar la violència masclista a les comarques de muntanya.

Per Maite Jou

La violència masclista no és un fet aliè a les nostres contrades. Aquí dalt, també es donen casos de violència. Aquest passat any 2017 el servei d’intervenció especialitzada, SIE, va atendre 177 persones víctimes de violència masclista. És per això, per la xacra social que representa, que crec que cal parlar-ne. Hem d’estar informats i informades, denunciar-ho, si és necessari, pels drets fonamentals i llibertat de tota dona i, perquè tots i totes som responsables del progrés de la nostra societat.

Per tal de saber com es treballa la violència masclista al nostre territori, he realitzat una entrevista amb les professionals del SIE de l’Alt Pirineu i Aran.

Periòdic l’Alternativa  (LAL) – Què és el SIE de l’Alt Pirineu i Aran? En quines comarques intervé?

SIE –  El Servei d´Intervenció Especialitzada de l´Alt Pirineu i Aran (SIE)  és un servei especialitzat de  la Direcció General de Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i gestionat pel Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell on s’ofereix una atenció integral i recursos al procés de recuperació i reparació a les dones que han estat o estan en situació de violència masclista i a les seves filles i fills.  Així mateix s’incideix en la prevenció i  la sensibilització vers la problemàtica .

El seus objectius principals són:

    ü Oferir a les dones i els seus fills i filles informació sobre els recursos de la xarxa pública i associativa

    ü Proporcionar a les dones i els seus fills i filles atenció social i terapèutica especialitzada i continuada

       en relació al procés de violència

    ü Potenciar programes específics i integrals de prevenció, assistència i reparació.

     ü Treballar coordinadament amb els serveis externs, atenent el procés específic de millora  de cadascuna de les dones

El SIE de l’Alt Pirineu i Aran té com a àmbit d´actuació  les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran.

LAL – Tipus i formes  de violències que es tracten al SIE.

SIE – Formes de violència masclista:

a) Violència física

b) Violència psicològica

c) Violència sexual i abusos sexuals

d) Violència econòmica: consisteix en la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d’una dona i llurs fills i filles.

La violència masclista es pot manifestar en alguns dels àmbits següents:

a) Violència en l’àmbit de la parella: consisteix en la violència física, psicològica, sexual o econòmica exercida contra la parella o exparella.

b) Violència en l’àmbit familiar: consisteix en la violència física, psicològica, sexual o econòmica exercida contra les dones i els menors d’edat en el sí de la família i perpetrada per membres de la mateixa família en el marc de les relacions afectives.

c) Violència en l’àmbit laboral: consisteix en la violència física, psicològica, sexual que es pot produir en el centre de treball:

               Assetjament per raó de sexe

               Assetjament sexual

d) Violència en l’àmbit social o comunitari: inclou les manifestacions següents:

               Agressions sexuals

               Assetjament sexual

               Tràfic i explotació sexual de dones i nenes

               Mutilació genital femenina o risc de patir-la

               Matrimonis forçats

               Violència derivada de conflictes armats

               Violència contra els drets sexuals i reproductius

LAL – Quines professionals formen part d’aquest equip?

SIE –Les professionals de l’equip són la psicòloga de dones adultes , la psicòloga infanto-juvenil, la treballadora social i la jurista.  També hi ha la coordinadora del SIE, que a la vegada és la coordinadora del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell.

LAL – Com es pot posar en contacte amb vosaltres una dona que sigui víctima de violència masclista ?

SIE –Les dones accedeixen al nostre servei mitjançant derivacions d’altres serveis o per iniciativa pròpia mitjançant:

· Una trucada al telèfon 973 36 13 31 de 9.30h a 14.00h i de 16h a 19.30h

· El contacte per correu electrònic:  sieapa.tsf@gencat.cat

LAL – Doneu resposta a tota dona, que amb aquestes característiques, visqui en aquesta zona geogràfica?

SIE – Sí, sempre que estiguin patint o hagin patit violència masclista, tant elles com els seus fills i/o filles. Entenem la violència masclista de manera generalista com les conductes de domini i abús de poder dels homes sobre les dones que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones .

Aquesta violència es concreta en una diversitat de formes de violència (psicofísica, psicològica, sexual, econòmica, social) que tenen lloc en àmbits concrets com : la parella, la família , la feina  i la comunitat .

Des de el 2012 existeix una antena d´atenció presencial al Pallar Jussà (Tremp) on mensualment es desplaça l’equip tècnic. A banda , es viatja a les altres comarques on hi ha dones i fills/es que han contactat amb el SIE i requereixen alguna de les atencions que facilitem.

També s’utilitzen els sistemes de videoconferència i Skype una vegada s´ha establert un vincle presencial  amb la dona atesa.

LAL Quins serveis ofereix el SIE  a aquestes dones i els seus fills?

SIE – L’objectiu principal és oferir informació i atenció  (social , psicològica i jurídica) a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista, així com als seus fills i filles a càrrec .

Els altres dos serveis importants són l´assessorament tècnic a altres professionals que també atenen les persones víctimes per violència masclista i el treball amb la comunitat en quant a la sensibilització i la prevenció de la violència i el dany patit per aquesta .

LAL – Dueu  a terme jornades de sensibilització, per tal de prevenir la violència masclista?

Treballeu de manera coordinada, amb altres serveis o entitats?

SIE – L’àmbit d’intervenció del SIE, a més de l’atenció assistencial a les dones i llurs fills i filles, també fa tasques de prevenció i sensibilització en l’àmbit de la violència masclista (treball comunitari)

La major part del  treball  comunitari es porta a terme en centres educatius ( Instituts i escoles de primària ), amb l’objectiu de desenvolupar una tasca preventiva d’identificació de la violència i/o relacions abusives.

En els instituts: es porten a terme xerrades perquè els nostres adolescents i joves aprenguin a analitzar la violència  masclista en les relacions amoroses i  que aprenguin a detectar conductes  abusives i desigualitàries  que poden transformar-se en violència.

En les escoles de primària: es treballen  dos tallers:

     1. Contes igualitaris: ( destinat a cicle infantil i primer cicle de primària ) són contes que volen trencar amb els estereotips i rols de gènere tradicionals. Aquests contes presenten personatges més igualitaris allunyats dels estereotips en funció del sexe.

    2. Habilitats emocionals “ La Caixa de les emocions “(  destinat al segon i tercer cicle de primària ) amb l’objectiu de potenciar les capacitats de gestionar les emocions desenvolupant habilitats com:   l’autoestima/autoconcepte, la resiliència, l’empatia, l’assertivitat…

Per fer-ho, s´ha treballat durant l´any amb altres entitats i professionals de la xarxa amb la finalitat de poder col·laborar i/o iniciar actuacions i iniciatives de prevenció i sensibilització de la violència envers les dones.

A més, el SIE forma part dels circuits comarcals d´atenció a les persones víctimes de violència masclista .

El 25 Novembre ( dia internacional per l’eradicació de la violència masclista ) es proposen activitats conjuntament amb el SIAD ( Servei d’atenció a les dones de l’Alt Urgell ).

LAL – Sobre les dones ateses, ens podeu explicar, quantes dones heu atès el passat any? S’estableix alguna mena de perfil tipus?

SIE –El total de persones ateses durant l’any 2017 ha estat de 177 persones, de les quals 121 són dones, 6 són familiars i 50 són fills i filles .

No hi ha cap perfil de dona víctima de violència masclista . Totes les dones, junt amb els seus fills i filles, són susceptibles de patir violència masclista en qualsevol moment de la seva vida, sigui quina sigui la seva condició personal , social i  cultural .

La violència masclista és un problema de salut pública i una xacra social  si atenem a les taxes de incidència i prevalença . En el moment en què s’exerceix qualsevol tipus de violència masclista sobre una dona la societat hi té un paper de responsabilitat i de participació en la solució .

LAL – Com una dona, pot prendre consciència d’una actitud masclista per part de la seva parella?

SIE –És important que una dona pugui identificar a temps quan està sent menysvalorada (i per tant renyada i castigada) de manera recurrent i sistemàtica en base al fet de ser dona.

Les creences masclistes es fonamenten en la exaltació del gènere masculí i la seva imposició sempre i en totes les situacions pel senzill fet de ser-ho.

Algunes senyals d’alerta poden ser :

· Et ridiculitza o desacredita  la teva opinió en públic i en privat

· Et controla via el mòbil o l’ordinador sense que tu ho sàpigues o t’obliga a ensenyar-li el que   fas amb altres persones

· Menysprea la teva manera de vestir o et diu què has de portar

· Et culpabilitza de les coses que li passen o li surten malament i de les desavinences

· Desconfia constantment de tu i et diu que sempre fas coses per posar-lo gelós.

· Et fa xantatge emocional per aconseguir el què ell vol i tu evites sigui com sigui que s’enfadi.

· Et pressiona per a què només estiguis amb ell i no et deixa quedar amb les teves amistats o la teva família.

· Et dóna cops a tu o a objectes o pertinences quan s’enfada.

· T’amenaça amb objectes o armes. T’amenaça de mort.

· T’obliga a mantenir relacions íntimes que no vols i/o quan no vols.

· T’amenaça amb represàlies en l’àmbit laboral, social  i/o educatiu (acomiadaments, suspen dre un examen, etc.) si no acceptes el què vol imposar

La violència masclista és invisible i difícil de detectar. 

Si tens dubtes, POSA’T EN CONTACTE AMB EL SIE DE L’ALT PIRINEU I ARAN

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa