Cinc anys de L’Alternativa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

D’ençà de 2017, a l’octubre concretament, va néixer a l’Alt Urgell un petit mitjà de comunicació que es deia i es diu “L’Alternativa”. Som republicans i sobiranistes, volem la llibertat dels Països Catalans, però també posem al centre de nostra preocupació la persona, l’individu i això fa que nostra pràctica justifiqui el que som, gent d’esquerres en plural, gent que lluita pel territori, la cultura local i el català.

Ens trobem a la Seu, capital de la comarca de l’Alt Urgell, però tenim vocació d’arribar a tot el territori pirinenc. Què es pot dir de L’Alternativa quan no se’n sap res d’ella? I què en porem dir quan en sabem massa?

Primer és un periòdic digital recolzat per, segon, una associació sòcio-cultural, que s’anomena “Associació Sòcio-cultural L’Alternativa del Pirineu”. Hem acompanyat El Procés amb els seus encerts, errors i anti-realitat. Això ens ha servit per saber que el món màgic de les muntanyes no té res a veure amb L’Alternativa, més aviat el contrari. Màgic és l’esforç que fan moltes de famílies de nostre territori per sobreviure i aquest l’eix social és on es mou nostra associació.

Pel que fa a l’eix cultural,. el situem al voltant d’actes per defensar nostres idees, debatre sobre aquestes i impulsar accions en favor del bé comú, com ara: els múltiples cafè col·loquis i cafès filosòfics que hem organitzat a l’Ateneu de l’Alt Urgell i en altres llocs. Sempre en defensa de les persones de forma individual o col·lectiva, una escola contra l’exclusió social dels seus fundadors i de molts d’amics i amigues que estem fent feina cada dia.

Contra la vida cara hem donat la cara, ens hem avançat contra la pujada de preus de l’energia i ho hem denunciat cada cop que n’hem tengut l’ocasió. Una feina de formiguetes que dia a dia van aportant a la societat opinions i manifestacions culturals totalment igualitàries i equitatives, com ara la defensa radical dels Drets Humans, exposicions variades sobre els pobles de muntanya i suara sobre el tema de la inclusió de les persones amb discapacitat, amb discapacitat a ulls de nostra societat.

1400 entrades en nostra pàgina web demostren nostra solvència, continuitat i aposta pel tipus de periodisme que estem fent, de proximitat, d’opinions però sempre donant la cara fins i tot amb el ric que te la trenquin. Espais també per a la festa, com ara “Art and Roc”, que a partir d’enguany es farà sempre el darrer dissabte de juriol.

Aire fresc en un món de l’oci ultracomercial, remant com sempre a contracorrent. Molt sovint ens demanen qui o què hi ha darrere de L’Alternativa. El que hi ha darrere de L’Alternativa són nostres esquenes i res més. No som de cap partit polític i nostra independència és nostre més gran tresor.

No porem vendre nostra llibertat de paraula per un plat de llenties encara que valgui trenta monedes de plata. Els doblers sovint han sortit de nostra butxaca perquè som conscients que un projecte com el de L’Alternativa hi ha de ser en un panorama com el de l’Alt Urgell i del Pirineu.

5 anys ja , amb El Procés i la pandèmia, la nostra responsabilitat va més enllà de tot això i ens fa tenir molta de solvència política, cultural i social per no haver de rebre lliçons de gent interessada en fer una determinada política social i cultural.

No ens finància ningú, ni per davant ni per darrere i, malgrat tot, hem estat capaços de treure sis revistes en paper com hem pogut, però sense generar cap deute ni un. Orgullosos de nosaltres mateixos i mateixes com de la gent que són de L’Alternativa. Comptem amb ells i elles qui, amb la seva petita quota de 25 € a l’any, ens aiden a viure, a respirar i, amb un somriure, a dir el que pensem.

Un aniversari ben merescut, una celebració modesta però real que fan que l’Associació Sòcio-cultural del Pirineu pretengui continuar si més no 5 anys més, amb els reptes del canvi climàtic a nostres muntanyes, la desertització de nostres pobles, molts dels quals estan ara mateix en ruïnes, la davallada de l’ús social del català, la crisi d’habitatge que hi ha a la Seu d’Urgell,…una crisi social resultat de la pandèmia i la guerra a Ucraïna i sobre el foc a terra l’olla on es cuinen moltes d’iniciatives culturals de nostres artistes i pensadors i pensadores locals.

Visca, doncs, L’Alternativa per a molts d’anys!

Yann Marais.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa