REPÚBLICA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

La idea de la causa comuna és en realitat, cosa pública i ve de lluny, no és una idea nova, que de sobte se’ns ha ocorregut i es converteix, no en idea contra natura sinó que es tracta d’una base que no correspon a la llei natural de dominació.

En realitat el que volem dir és que la gestió de la vida pública ha de ser horitzontal perquè recau en tots nosaltres de forma directa.

És un concepte no autoritari, de consens i posa en dubte el sistema econòmic que se’ns ven com el més natural del món.

És tenir en compte la persona, el territori en el qual vivim i la llengua que en aquest territori es parla.

Determinar també els límits de la submissió i de la rebel·lia i la lluita contra la regressió dels drets democràtics.

La petita frase sempre s’ha fet així i ja no es pot dir per què sembla que estableix una tradició amb totes les seves qualitats i molts defectes d’una determinada societat, per exemple una república islàmica o cristiana no és una república sinó una autocràcia.

La fórmula, igualtat, llibertat i fraternitat a la qual podem afegir la de solidaritat internacional és una fórmula adient per l’autoorganització de la societat.

A partir del moment en què una persona és privilegiada o pertany a una casta política i social, ja no hi ha igualtat.

La igualtat inclou també l’equitat, perquè l’equitat és la forma en la qual una persona és igual a una altra, no depenent de les seves condicions físiques ni intel·lectuals, és la porta oberta a una realitat tangible directament relacionada amb la vida de les persones.

Per això defensem la república, per això reivindiquem la república com un model diferenciat de gestió pública, per això en aquest dia 14 d’abril de 2024 celebrem l’aniversari de la segona república espanyola i primera catalana i assumim totes les errades i tots els encerts i ens recordem de la gent que ha deixat la vida al llarg d’aquests anys o que han estat empaitats per les autoritats espanyoles.

Des de Lluís Companys i tots els represaliats de la guerra civil, del procés, els CDR i tota la gent de bona voluntat que a volgut expressar la seva opinió lliurement mitjançant una papereta de vot.

Realment en aquest temps de regressió democràtica, on els drets no existeixen per a ningú excepte si tens molts diners, en aquest temps on les conseqüències del sistema capitalistes són catastròfiques per al nostre planeta reclamem seny i posar fre a la cultura del consum esbojarrat que ens mena cap al precipici, reclamem a la societat catalana i pirinenca en particular una sacsejada cívica on el benestar comú estigui per sobre de qualsevol altra consideració.

Per això reclamem i reivindiquem la república per les classes treballadores, per als creadors i per les creadores i per tota la gent de bona voluntat que pensa que una altra Catalunya és possible.

VISCA, doncs la REPÚBLICA I EL 14 D’ABRIL.

Yann Marais

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa