Referèndum o referèndum

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Porem estar d’acord o no, però ERC ha fet una proposta política per provar de resoldre el problema entre l’estat espanyol i Catalunya. Una proposta d’un referèndum pactat amb l’Estat a-v-on hi hauria de participar el 50% del cens electoral i que l’opció guanyadora, el SÍ, hauria d’aplegar el 55% dels vots o més.

Dos ministres socialistes ja han dit aquest mateix matí (14 de desembre d’enguany, 2022) que de referèndum ni parlar-ne, i un d’ells és justament el ministre Iceta. Tot això vol dir que hi ha límits en la negociació i que la taula de diàleg està acotada. En definitiva: no es parlarà sobre el fons de la qüestió per molt que ERC faci propostes en el sentit d’un major exercici de democràcia directa.

Aquesta mateixa taula de diàleg em recorda una nadala infantil: “el 25 de desembre…FUM, FUM, FUM,…” i és una pena que no poguem creure que en un estat modern del sXXI, que un debat, un diàleg tan necessari esdevengui una cosa pràcticament inútil.

La via pacífica i democràtica no és l’estil de l’estat espanyol i mai no ho serà, per exemple s’hauria pogut fer amb el País Basc per evitar 800 morts, s’hauria pogut fer a Catalunya per evitar la repressió i les persecucions judicials. L’estat espanyol no n’entén de negociacions i tot just considera el diàleg només com un modo de guanyar temps, refredar la tensió i seguir fent el mateix, espoli i assimilació cultural.

L’única solució per a aquest estat és parlar d’alguna transferència d’algunes competències (que no sigui la fiscal) o atorgar una propina extra i res més. Oi que no hem sentit que el PSC es `posicioni en contra de la imposició del 25% d’espanyol a la nostra escola? No, perquè es tracta de Poder, de dirigir amb poder i d’imposar les tesis a l’altra part.

Mirar un problema d’aprop, emprar una eina democràtica que permeti resoldre el conflicte no interessa. Els vots a la resta de l’estat espanyol són molt importants i és tal el mal fet contra Catalunya des d’un punt de vista propagandístic, que fer marxa enrere seria un desastre electoral per al PSOE. Quan no es vol resoldre un problema, es crea una comissió, deia el meu padrí, que en pau descans.

I en el cas de Catalunya passa el mateix. Per tant: per quan una solució lúcida que tengui en compte els paràmetres per saber que hem de fer d’una vegada per totes?

Yann Marais

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa