El dia de la prostitució (amb perdó per les meuques)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Els darrers anys dels 70 del segle passat tengué lloc a Espanya una transició que diuen democràtica. El 6 de desembre de 1978 es votà de forma aclaparadora en un referèndum el SÍ a la nova constitució que serviria d’ordre jurídic per a l’estat espanyol. Va ser un triomf de la reforma i, de fet, la prolongació del sistema franquista. Ja tocava!

Amb els ulls posats a Europa els polítics de l’època varen fer un text fundador del regne d’Espanya, el qual reconeixia exprés la nova monarquia espanyola, herència del mateix franquisme. Era evident que la gran majoria de la població, farta ja d’un règim decadent, repressiu, corrupte i antiquat, votaria SÍ a la constitució. A la fi la pau: esquerra i dreta unides en favor d’un nou model d’estat que poria resoldre de tot el fet nacional i diferencial de Catalunya, País Basc i Galícia.

Al llarg d’aquests 44 anys passats hem vist com tot això no era cert i com l’espanyolisme tant de dreta com d’esquerra anava retallant la voluntat de sobirania i de drets socials fins arribar al primer d’octubre de 2017. D’aquesta data ençà hem vist com la famosa agenda de retrobament només és una versió moderna de la submissió envers l’estat espanyol.

Pareix que res no ha canviat a millor i com a mostra: l’aplicació i conseqüències de l’article 155, de clara inspiració franquista. I. per cert, amb amb la complicitat tant del PSOE i del PSC.

La idea republicana s’està dil·luint com una pastilla de sabó en aigua molt calenta i ara ni els partits d’esquerra institucionals la reivindiquen.

Som a Europa, però porem emprar la mateixa consigna que la de Barcelona: “Europa és bona si la bossa sona”.

El sistema neoliberal que impera ens diu el següent: aquestes són les regles del joc, l’únic joc possible: o t’adaptes o descompareixes. En el millor dels casos passes a ser invisible.

Per tant, al llarg d’aquests darrers anys res no tenim per celebrar i els catalans, en particular, sols ens porem expressar amb el 75% de nostre vocabulari per resolució judicial.

El futur és incert i ho és encara més si la teva bossa no sona.

Yann Marais

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa