En perill el republicanisme i el seu projecte polític a l’Alt Urgell

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

“Cette ville que le voisinage de Venise masque si injustement”

Philippe Soupault

De l’entrevista de Lídia López a Francesc Viaplana, actual alcalde de ERC a la Seu d’Urgell, publicada a les pàgines 6 i 7 de “El periòdic d’Andorra” el 19 de febrer de 2022 se’n poden extreure un seguit de conseqüències i lliçons:

  1. A primera vista aquesta entrevista és un acte de propaganda electoral on tot és meravellós i, el que no ho és, s’amaga sota l’estora, la qual cosa encaixa perfectament amb la intenció confessa de l’entrevistat a tornar-se a presentar a les eleccions municipals de la Seu i Castellciutat en 2023 com a primer de llista de ERC si l’agrupació local d’aquest partit ho permet, cosa prou factible tota vegada que molts dels militants cobren per fer la seva tasca política o estant treballant en institucions públiques, sense oblidar que en els darrers anys l’agrupació local ha patit la sagnia d’alguns dels seus membres històrics i més reconeguts.
  2. Per altra banda Viaplana parla de reivindicacions històriques que s’estan complint sota el seu mandat i oblida dir que es sota la pressió o activisme de determinades institucions o persones concretes.
  3. Potser que si les urnes no li són favorables en 2023, Viaplana ambicioni una sinecura andorrana completament “justificada” i ben comprensible.
  4. Curiosament tant Viaplana, en aquesta entrevista, com l’ex-alcalde Ganyet, en la seva carta oberta al Segre de fa una quinzena de dies, coincideixen en voler-se posar la medalla d’or en incloure el coprincipat d’Andorra en el projecte de candidatura olímpica d’Andorra en el projecte als jocs d’hivern 2030.
  5. Viaplana és un independentista de pro amb totes les lletres que sol omplir-se la boca de termes en anglès per referir-se a coses que tenen el seu nom en català: cas evident d’un modernisme mal entès.
  6. Ha quedat palès que en altres indrets del territori grans projectes del tipus “hubs” tecnològics estan fracassant: per què continuar llavors per aquesta línia?
  7. El tema de l’habitatge és un tema molt crític a l’Alt Urgell i, de fet, és cada dia més mal de fer trobar un pis per llogar. Semblaria que en la constitució espanyola no es garantís com a fonamental el dret a un habitatge digne. Cal dir que posar és posar en mal lloc una professió de fe socialdemòcrata deixar sols en mans de l’oferta privada la demanda d’habitatge, cosa que explícitament declara l’entrevistat. Quan de temps fa que no es duu a terme una promoció d’habitatge social liderada per l’ajuntament de la Seu i Castellciutat? I en els terrenys que bé podrien ser per això en canvi l’ajuntament vol deixar-hi construir dos supermercats més nous que sense cap dubte afavoriran el petit comerç local i el nostre malmès mercat setmanal. Viaplana no considera atribució de l’administració garantir l’oferta suficient d’habitatge digne, però sí garantir l’oferta hipertrofiada de supermercats.
  8. Quan Viaplana diu que: “el que li va bé a Andorra li va bé a la Seu” i “el que li va bé a la Seu li va bé a Andorra”, ¿considera la Seu i Andorra en relació al seu respectiu bé comú o als interessos particulars de determinats inversors d’un costat i altre del riu Runer?
  9. Els Beatles escrigueren una cançó intitulada “Help” i és això el que demanem per a l’agrupació local d’Esquerra Republicana de Catalunya amb el vist-i-plau de l’arquebisbe. Perquè : realment el company Viaplana és amo del seu destí o simplement sols és la veu del seu amo? (L’Alternativa).
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa