EL NOSTRE FUTUR COL·LECTIU

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

No em cal fer una anàlisi científic, ni sociològic, simplement parlaré des d’un punt de vista ciutadà i explicaré el meu parer de com trobo la gent d’aquí en totes les seves facetes.

El que trobo que és més absolutament diferencial, és el conservadorisme de les persones, inclusiu molta gent que es fa dir progre, i que han deixat una empremta molt important al territori marcant generacions senceres.

Clar, hi ha també moltes excepcions de qualitat que també van deixar la seva traça a la comarca i al Pirineu que sovint han vingur de fora.

Aquest territori es mereix més i millor, perquè, en primer lloc, un poble com el nostre, el del Pirineu, no pot deixar a la població de muntanya deserta i en runa. Un poble com el nostre, en cap moment pot pensar que Barcelona, Lleida o Madrid, etc. és la solució als seus problemes.

La modernitat no vol dir que s’hagi de menysprear el nostre entorn sinó més aviat al contrari. Aquest entorn, potent i engrescador podria dir que reconèixer el sector primari sigui una de les primeres tasques que hem de fer.

Reconèixer el valor patrimonial i fer-ne una altra lectura dinamitzada i generadora de benestar i desenvolupament personal. Les persones d’aquí han de saber contemplar totes les possibilitats d’aquesta terra i això és “la mare dels ous”.

Ara bé, si parlem de futur col·lectiu haurem de plantejar el següent: Què fem al territori i què passa aquí? El canvi climàtic és també a casa nostra i això condiciona les nostres vides, pensar que podem viure com abans no és el camí.

La qüestió de tenir un nen o una nena, més que mai és una aventura que s’ha de meditar bé o molt bé.

La contradicció amb la idea del benestar potser una idea que haurem d’omplir amb nous valors. També hauríem de lluitar contra el neoliberalisme que considera les persones com a mercaderies “segons tens, ets”, amb la voluntat d’anul·lar el vessant social i les ajudes que pot haver-hi.

El nostre futur col·lectiu no és una qüestió que es farà de forma automàtica i natural i les persones hauran d’adaptar-se o morir, literalment.

Assegurar el futur és fer un mapa, un inventari de les nostres possibilitats i recursos i amb això projectar un futur sostenible i nous sistemes econòmics que ens permetran viure a casa nostra. Construir el país és el nostre objectiu. Un país per a tothom on les persones podran viure dignament.

Yann Marais

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

One Response

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa