SERVEI D’ATENCIÓ A DOMICILI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Hem rebut, de part de treballadores del SAD aquest document que publiquem íntegrament.

L’Alternativa es fa ressò de les reivindicacions d’aquestes persones a quí donem tot el nostre suport.

El Servei d’Atenció a Domicili de l’Alt Urgell; “subcontractes i paràsits de lucre”

Com bé ha escrit @ToniBarbara “cal evitar les subcontractes i els paràsits del lucre”, “cal blindar els serveis públics”. En aquest sentit, a l’Alt Urgell se li ha girat feina quan el passat 29-07-2021, durant el Ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, es feien públiques les greus irregularitats en la gestió del Servei d’Atenció a Domicili (SAD). Escau ressaltar que el SAD és un recurs que pertany als Serveis Socials Bàsics, i per tant un servei “obligatori en l’àmbit municipal”. Des que les administracions públiques han decidit que la dependència, la vellesa, la infància en risc, l’exclusió social, la violència de gènere… podien ser negoci, són moltes les Treballadores, usuar@s i Sindicats que venen denunciant la precarietat d’un servei tan essencial com aquest. Afortunadament, després de gairebé dos anys de lluita, les Treballadores del Consorci d’atenció a les persones de l’Alt Urgell (CAPAU), juntament amb les Treballadores del SAD de l’empresa privada SUPORT ASSISTENCIAL, han unificat la seva lluita en la petició de la RE-MUNICIPALITZACIÓ del servei. A partir de diverses demandes registrades a les administracions competents, les treballadores han denunciat irregularitats en els seus “contractes, salaris, categories professionals, nòmines, seguretat social, retard en els cobraments, desplaçaments, vacances, comunicació, coordinacions, formació…”. En definitiva, un conglomerat de negligències, les quals incomplint el Conveni col·lectiu d’empreses d’atenció domiciliària de Catalunya i el Plec de prescripcions tècniques i administratives insten a preguntar-nos; com s’ha arribat fins aquí?  

Trobar respostes suposa retrocedir en el temps, quan el Consell Comarcal i l’Ajuntament de la Seu tenien les competències i la gestió dels Serveis Socials. No obstant això, el desembre de 2008 ambdues administracions constituïen el Consorci d’Atenció a les persones de l’Alt Urgell CAPAU, i posteriorment, el 24 de desembre de 2010, signaven el Conveni d’encomana de gestió dels serveis socials amb la nova entitat. És a dir, des de l’any 2010, tots els recursos dels serveis socials són gestionats pel Consorci, malgrat que les competències segueixen sent del Consell i l’Ajuntament perquè, tal com s’ha dit, és un servei d’obligatorietat municipal. A partir d’aquí, tot el personal de les administracions va ser “traspassat” al CAPAU. En aquest sentit, correspon assenyalar que del SAD, el Consell aportava dues treballadores i l’Ajuntament tres, configurant així una plantilla de cinc professionals. Amb el temps, “tres” treballadores van deixar els seus llocs de feina, però CAPAU no va contractar personal per cobrir aquestes vacants. Curiosament, mentre el SAD deteriorava el seu servei per manca de personal, el Consorci incorporava tres nous serveis, i per tant la contractació de més personal. Evidentment, tots els recursos dels serveis socials són necessaris, però en cap cas en detriment dels que ja existien.

Tot plegat, una conjuntura perfecta que ha legitimat el Consorci a l’EXTERNALITZACIÓ del SAD, avalat per uns Estatuts que donen carta blanca a la contractació de serveis externs: “Públics i Privats”. Així doncs, el 12 de setembre de 2019, CAPAU encomana la gestió del SAD a l’empresa privada SUPORT ASSISTENCIAL S.L.U, per un període de dos anys, i que enguany no renovarà donades les ineludibles evidències de la nefasta gestió. Una gestió que ha menystingut els drets de les treballadores i usuari@s, i que des del CAPAU i el Consell Comarcal han permès des del primer dia. Per tot això, des del Sindicat SAD de Cuidadores Professionals Municipals seguirem insistint en la necessitat que el SAD torni a ser MUNICIPAL perquè, per més models en format d’empresa pública, privada o Consorcis que inventin, tard o d’hora l’administració pública haurà d’assumir un servei, del qual n’és el màxim responsable. 

Autores: Esther Sagués Vigo i Montse Formentí Espunyes (Treballadores del SAD a l’Alt Urgell)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa