Entrants animalistes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Dijous vinent, primer de desembre d’enguany, si Déu ho vol tendrà lloc al vespre a L’Ateneu el segon cafè col·loqui animat pel filòsof Jordi Escuder, durant molts d’anys professor a IES Joan Brudieu, i organitzat per precisament L’Alternativa. En aquesta ocasió l’excusa per enraonar serà debatre si els animals no humans tenen o no tenen drets.

Amb la intenció de començar a obrir la gana a l’entorn d’aquesta qüestió tan actual voldria aportar unes breus i humils apuntacions.

La primera és que el tedi (“ennui”,”spleen”) d’ençà del segle de Baudelaire (el segle XIX) ha anat guanyant posicions i un progrés important en la societat capitalista moderna, sobretot en els àmbits urbans, progrés directament proporcional a un ús nou de qualques animals que avui anomenam “de companyia”.

La segona: “Déu ha mort, visquen els animals”.

La tercera: segons jo la inapel·lable mort de Déu, altrament dita naixement de la modernitat, ens ha dut paradoxalment a un renaixement de la filosofia grega antiga, de la qual uns s’han recolzat en Heràclit (Hegel, Nietzsche, Heidegger), però la gran majoria, manco original, en Plató i el seu deixeble Aristòtil.

Plató considerava l’ànima (“psihé”) sobretot com a principi racional, per la qual cosa sols els humans tendríem ànima, com mentre Aristòtil, fill de metge, entenia l’ànima com a principi o alè vital, per la qual cosa els animals i les plantes, tots, tendríem ànima.

I sense més n’hi pus deixo aquí aquests petits entrants, no sense abantes convidar-vos a participar en un banquet que es presumeix exquisit.

Andreu Escales Tous.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa