Dijous vinent, primer de desembre d’enguany, si Déu ho vol tendrà lloc al vespre a L’Ateneu el segon cafè col·loqui animat pel filòsof Jordi Escuder, durant molts d’anys professor a IES Joan Brudieu, i organitzat per precisament L’Alternativa. En aquesta ocasió l’excusa per enraonar serà debatre si els animals no humans tenen o no tenen drets.
Amb la intenció de començar a obrir la gana a l’entorn d’aquesta qüestió tan actual voldria aportar unes breus i humils apuntacions.
La primera és que el tedi (“ennui”,”spleen”) d’ençà del segle de Baudelaire (el segle XIX) ha anat guanyant posicions i un progrés important en la societat capitalista moderna, sobretot en els àmbits urbans, progrés directament proporcional a un ús nou de qualques animals que avui anomenam “de companyia”.
La segona: “Déu ha mort, visquen els animals”.
La tercera: segons jo la inapel·lable mort de Déu, altrament dita naixement de la modernitat, ens ha dut paradoxalment a un renaixement de la filosofia grega antiga, de la qual uns s’han recolzat en Heràclit (Hegel, Nietzsche, Heidegger), però la gran majoria, manco original, en Plató i el seu deixeble Aristòtil.
Plató considerava l’ànima (“psihé”) sobretot com a principi racional, per la qual cosa sols els humans tendríem ànima, com mentre Aristòtil, fill de metge, entenia l’ànima com a principi o alè vital, per la qual cosa els animals i les plantes, tots, tendríem ànima.
I sense més n’hi pus deixo aquí aquests petits entrants, no sense abantes convidar-vos a participar en un banquet que es presumeix exquisit.
Andreu Escales Tous.