8M 2023 L’ALTERNATIVA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Des de l’associació l’Alternativa valorem molt positivament els avenços que hem fet durant la darreres dècades en matèria d’igualtat[1], especialment a nivell legislatiu.

Ara falta que ens hi impliquem tots -totes i, sobretot, tots! I fem efectiva així la igualtat a les cases, als carrers, a les escoles, als centres de salut, als llocs de treball i arreu.

Les dones ja hem fet un llarg recorregut de lluita, transformació i canvis.

La lluita i la teoria feminista ja son reflectides en les darreres declaracions institucionals dels governs locals, nacional i estatal. Però estem en alerta. Un canvi cap a la dreta als governs podria tirar enrere una bona part de la feina feta. Al mateix temps, com diu la Declaració institucional del 8 de març de 2023, Dia Internacional de les Dones:

“Aquest esdevenir feministes no és necessàriament un acte conscient ni passa per haver llegit tota la producció teòrica dels darrers tres segles contra la normalitat patriarcal. Ni tan sols passa per conèixer la lluita de tantes dones que ens han precedit per aconseguir els drets que tenim avui”.

Passa sobretot per respectar-se entre les persones pel seu valor com a éssers humans, amb totes les seves capacitats i sensibilitats, independentment de tota la munió d’estereotips i rols de gènere que ens han estat modelant psíquica i físicament. I aquest respecte és cultiva amb l’exemple.

Al Pirineu hem estat testimonis del menysteniment cap a les dones, cap al seu treball, les seves capacitats, valors i maneres de fer i que han estat tan essencials al mateix temps per a la viabilitat socioeconòmica de les famílies dedicades a la ramaderia. Aquesta injustícia, cada vegada més, forma part de la història donant pas a uns entorns on les dones son capdavanteres de nous negocis més afins a la sostenibilitat global.

Com expressa la declaració, son molts els moments del dia encara què podem desmarcar-nos del masclisme i mostrar-nos-hi contràries tant dones com homes. Necessitem que no ens deixin soles fent aquesta feina perquè calen canvis efectius per evitar el que encara és una injustícia estructural. Sinó, seguirem assistint a les aberracions que malauradament estem acostumats.

Ha arribat el moment en què la manca de corresponsabilitat i d’una coeducació no tenen excusa. Ningú pot sortir amb excuses. No poques vegades és qüestió de vida o mort. Que cada cop ens faltin menys 8 de març per assolir els drets efectius a la igualtat!


[1] S’entén que ens referim a Igualtat entre dones i homes en termes de drets i en termes d’oportunitats.

Comissió 8M 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa