Moltes de gràcies, Artur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

“Sap que la soca més s’enfila

com més endins pot arrelar”

Joan Alcover i Maspons (1854-1926)

D’ençà de la seva introducció al Pirineu l’acordió diatònic esdevengué fins al darrer terç del segle XX l’instrument rei del poble en ball de festa. En la prolongació de la seva vitalitat hi degueren contribuir en major o menor força factors geogràfics (les males comunicacions en un territori molt accidentat), històrics (la darrera dictadura nacional catòlica) i econòmics (en principi l’acordió diatònic sempre a estat més barat i transportable que un piano de cua).

La música d’arrel del romanticisme (primera meitat del segle XIX) ençà ha vengut gaudint d’una progressiva valoració per part de les elits aristocràtiques i burgeses. Aquesta valoració continua avui, com ho demostra la concessió recent del premi Nobel de literatura al compositor, intèrpret i poeta de Minnesota Bob Dylan, de la generació-per cert-d’Artur Blasco i Joaquín Sabina. No s’ha de dejectar aquí el paper fonamental de la música popular i folklòrica en la construcció de l’imaginari de cada nació moderna.

La paraula “folklore” s’aplica a les tradicions, llegendes, costums, danses i cançons que cada poble crea o recrea i transmet anònimament de generació en generació, definint així la seva personalitat col·lectiva.

Endemés l’acordió diatònic ha demostrat ser un excel·lent instrument per acompanyar els senzills i bells textos de les cançons populars d’amor, de festa o de diversió no solsament del Pirineu, sinó de mig món i aleshores com a eina de diàleg entre els més allunyats països. Curiosament un poble tan petit com Arsèguel ha aconseguit de fer-se un lloc indiscutible en el panorama mundial de la música gràcies a un instrument també petit en tamany però gran per la seva capacitat d’expressar les emocions i els sentiments més pregons.

(Aprofitem l’avinentesa per convidar-vos a tots i a totes a assistir avui vespre a dos quarts de vuit a sant Domènec de la Seu d’Urgell a la presentació del darrer llibre de l’etnòleg, musicòleg i músic Artur Blasco.)

Andreu Escales Tous.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa