EN DEFENSA DE L’ESCOLA CATALANA I DE LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Novembre i Desembre 2021

Cal mantenir la immersió del Català a l’escola; quina feinada…Pot ser una missió impossible?.

S’ha desfet un castell de cartes perquè abans de ser la immersió obligatòria, era guai i modern practicar la llengua. Ara sembla una militància política, independentista…abans la llengua materna de molts i la d’aprenentatge per als arribats. L’alumnat es troba al mig de les controvèrsies i no convé que sàpiguin de les raons que es tenen els adults…

Conèixer el català, el castellà sense dir-li espanyol… saber anglès… és un luxe, una riquesa que es desborda en habilitats actuals i futures per aprendre altres llengües.

Hi haurà, o ja hi és, un col·lapse emocional, dins i fora de les escoles… No pot ser tanta gent pensant uns tan blanc i altres tan negre.

Compreu bon rotllo, si podeu, els adults, els nens i nois jugueu, tant que pugueu, amb les llengües.

És bo reflexionar sobre els molts noms comuns que algunes llengües tenen, tants com IMPORTANT, MÚSICA, NOTICIA, DORMIR, APROVAR/APROBAR, estar PREOCUPADA o SOLA.

Infinits són els noms pràcticament iguals. És fàcil, és entretingut… Sigueu tots més hàbils i valents per a demostrar que res podria anar malament.

No considerem llengües més antipàtiques que altres, tampoc altres més necessàries o importants que altres…

No perseguiu canvis escolars i menys, quan l’escola ja funcionava bé. Hi era tot prou pràctic i dominable.

Ara el caos podrà venir de les diferències en l’aplicació en el territori.

S’haurà de donar tot ben fet, una llei, una aplicació genèrica i, sobretot, bones dosis d’humor, ganes de fer treballar l’enginy i no decaure quan arribin maldades.

Sort i encerts!

Maria Canut Farré

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

One Response

 1. Todo lo que está pasando es tan sorprendente como desilusionante.
  En mi caso se podria decir: catalana de pura cepa!
  Aquello de los 8 apellidos catalanes jajaja
  45 años vividos y convividos en Cataluña, con toda mi escolarización en escuelas públicas de Cataluña, con profesores de aquí y de otros puntos geográficos del resto del estado. Con compañeros y compañeras con orígenes bién distintos al mío propio, de: Zamora, Galicia, de Asturias, del País Vasco, Jaén, Cáceres, Ceuta, las Palmas, Madrid, de Portugal, ….Y todos aprendimos catalán al igual que castellano.
  Ahora ya con una hija de 22 años, que al igual que yo toda su escolarización se hizo en escuela, instituto y universidad pública de Cataluña; como es obvio nuestra lengua materna es el catalán; Ambas bilingües.
  Con sarcasmo, dar las gracias a los políticos que han promocionado y apoyado esta idea de que en Cataluña no se nos enseña español. Tanto es así que no solo lo hablo y lo escribo sin ningún prejuicio sino que muchos de los niños y niñas con los que comparti mi infancia en castellano, porque en el patío es en el idioma que más hablabamos …Ahora de mayores se nos hace “raro” hablarnos en catalán cuando lo hablan y escriben con la misma fluideza que tenemos en español.
  Una gran pena que NO promuevan el conocimiento, al fin y al cabo es otra lengua; Una más de las miles que hay en el mundo.
  Habiendo estudios que demuestran que los niños bilingües tenemos, tendrán más facilidad para conocer y aprender otros idiomas. Daria las gracias si todo esto lo supiera decir en vasco, o galego y porque no en ruso o en wolof.
  Una pena!
  Estan politizando la lengua que aprendi con mis abuelos, mis padres, mis tíos, mis primos,… Se deberia proteger TODAS las lenguas maternas! Tubimos, en muchos años una escuela ejemplar,…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa