El primer heretge de l’Occident

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Segons el doctor Carles Gascón Chopo el protagonista de la seva conferència d’avui, dimecres 11 de maig de 2022 a les vuit del vespre a l’Espai Ermengol, va ser, com diu el títol d’aquest humil article, el primer heretge de l’Occident.

Per passar a la història no hi ha res, com ja deia el poeta asturià Carlos Bousoño (Boal, 1923-Madrid, 2015), com trobar-se en el lloc adequat en el moment (històric) adequat. Aquestes dues variables són segurament dues de les quines han fet de “nostre” Fèlix un dels bisbes més recordats de l’episcopologi urgel·lità. Una de les altres deu ser tenir aliats i, sobretot, adversaris d’anomenada: Elipand de Toledo entre els primers i Carlemany, Alcuí de York (730-804), Agobart de Lió (?769-Lió, 840) o Beat de Liébana entre els segons.

Tanmateix, és ben de lloar l’agoserament de Carles Chopo d’haver-se centrat en uns temps tan diferents com els nostres. Aquells encara eren temps molt foscos en els quals no existien coses tan importants com els futbolistes d’èlit i, en canvi, la religió era trascendental fins i tot per als polítics, com ara Carlemany, el qual creia (o deia creure si més no) que la seva autoritat provenia de Déu (en aquella època la gent encara creia en una cosa així) i que Aquest li havia encomanat menar el seu poble pels viaranys de Déu. En un estat on el bon ordre no depenia tant que el Barça guanyés o no la lliga o la Champions ans que els membres de la societat (sobretot dels més encimbellats) es comportassin, parlassin i escrivissen exemplarment, no ens ha de venir de nou que per un punt o un coma en un llibre de teologia hom acabés empresonat per sempre.

Abans d’acabar i, si sou d’aquests urgellencs que anau de culturetes per la vida i és tot façana, us regalo per avui vespre una pregunta amb la qual quedareu com a experts en història local perinenca:”Podria tenir qualque relació la prència força reculada del Beatus de la Seu a la Seu amb la de Fèlix i l’adopcionisme aquí”?

Bon dia i bona xerrada a tothom!

Andreu Escales i Tous.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa