VOLEM LA BIBLIOTECA OBERTA TOTS ELS DIES NO FESTIUS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

VOLEM LA BIBLIOTECA OBERTA TOTS ELS DIES NO FESTIUS

CIUTADANES, CIUTADANS, ESTUDIANTES i ESTUDIANTS de l’Alt Urgell hem posat en marxa una campanya de recollida de signatures per demanar una ampliació dels horaris de la Biblioteca comarcal de la Seu d’Urgell.

La biblioteca pública de Sant Agustí a la Seu d’Urgell té uns horaris oberts al públic que no corresponen amb les necessitats de la societat del segle XXI.

LA VOLEM OBERTA de 9h a 21h, TOTS ELS DIES NO FESTIUS.


Per què?

1. Perquè és una demanda social de la comarca, de la ciutadania, de l’alumnat, dels centres educatius, AMPAS, i Associacions, des de fa més d’una dècada.
2. Perquè els horaris alterns de matí i tarda són insuficients per les necessitats de la societat d’avui en dia.
3.
 Perquè cal ajudar més en l’educació, formació, ajuda al ciutadà i a societat en  general.
4.
 Perquè volem protegir als més vulnerables, aquells que no disposen d’internet ni d’un lloc adient ni calent per estudiar, consultar, llegir o fer treballs.
5. Perquè el nostre territori necessita els seus joves, volem repoblar, tornar a guanyar la presència de les/els nostres universitàries/universitaris als nostres pobles. No volem que hagin de marxar per tancar-se a estudiar a les biblioteques de les seves universitats, que també ho puguin fer estant a casa.
6. Perquè la Seu d’Urgell és capital de comarca on es concentren molts centres d’educació secundària postobligatori entre d’altres, rebent alumnat de llocs llunyans i ha de donar SERVEI de qualitat i exercí de capitalitat.                                                                          

 7. Per NECESSITAT, per SOLIDARITAT, per l’EVOLUCIÓ de la societat, per un CANVI a millor, per avançar de forma equitativa.

FA MÉS de 10 anys que estudiantes, estudiants, AMPAS (ara AFAS), centres educatius, i ciutadania demanem una ampliació d’horaris de la biblioteca pública de la Seu d’Urgell. Alumnat que espera transport, autobusos per tornar als seus pobles (alguns són desplaçaments llargs per les característiques geogràfiques de la comarca). Potencials usuaris de biblioteca que per estar tancada no tenen més llocs adients que bars o cafès, si s’ho poden permetre, o passen l’estona als parcs i carrers.

Una de les MISSIONS DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA és oferir serveis en relació amb les necessitats de la comunitat local. ( Pàgina 36 del Mapa de la Lectura Pública  de Catalunya) 

Un horari que obre:
dilluns, dimecres i divendres
 a la tarda de 15h a 21h,
dimarts i dijous de 9h a 15h i dissabtes (quan els estudiants no tenen classes) tan sols de 9h a 14h.

Un horari insuficient i obsolet que correspon més al segle passat que a l’actual segle XXI on els horaris de biblioteques i sales d’estudi han canviat tant que fins i tot les universitats ofereixen biblioteques i sales d’estudi 24 hores obertes per a facilitar l’estudi.
Som conscients que no estem en una gran ciutat i no cal obrir 24 hores, però SÍ, SÍ  que CAL OBRIR MATÍ I TARDA de cada dia no festiu.

Cada any el Consell Municipal de Joves presenta a l’Ajuntament la mateixa demanda: l’ampliació de l’horari de la biblioteca. Aquesta demanda mai ha estat resolta i és per això que no volem deixar la lluita i continuarem fins a aconseguir-ho.
L’any 2018, arran d’una altra campanya virtual per a l’ampliació d’horaris de la biblioteca, els membres del  grup convergent a l’alcaldia de la Seu van fer declaracions públiques als mitjans de comunicació, diari El Segre i també a ràdio Seu comprometent-se a ampliar l’horari. A hores d’ara, encara estem esperant.
NO VAN COMPLIR LA SEVA PARAULA


Més greu encara, El Mapa de la Lectura Pública  de Catalunya, actualitzat el 2014, el qual defineix les necessitats de lectura pública, dimensiona els recursos i estableix uns estàndards dels serveis que han de prestar les biblioteques especifica que la Biblioteca Central Comarcal de la Seu d’Urgell no compleix els estàndards, surt com NO ADEQUADA  amb una proposta d’adequació d’ampliar o traslladar l’equipament per tal d’aconseguir el correcte nivell d’adequació (pàgina 54 del Mapa de la Lectura Pública).

A la biblioteca LI FALTEN 400m2,   CAL DOTAR-LA de  més recursos humans, FALTEN de DUES a TRES persones més,   per poder oferir el servei que correspon al municipi i com capital de  comarca. A més a més, hauria de tenir 110 punts de lectura i 13+10 punts d’accés informàtic ( per poblacions de + de 10.000 habitants).


Així doncs CAL més ESPAI (400m2), més RECURSOS HUMANS (2-3 persones més)…


Tot això ens  demostra la manca d’interès dels últims anys, per part de la coalició Junts-Esquerra, vigent al consistori, per resoldre la demanda social de la seva ciutadania d’ampliació d’horaris de la biblioteca, a la qual es deuen el seu esforç i treball.
En aquests moments la biblioteca porta tancada des de el 2 d’octubre per obres i sense oferir a la ciutadania cap espai alternatiu, ni de consulta ni d’estudi.  Serà que no en tenen cap espai lliure? ni al Centre Cívic?, ni al centre Les Monges? (CETAP?). Clarament, les demandes de la ciutadania no són una prioritat per les/els polítiques/polítics que governen l’Ajuntament. Potser es podien haver aprofitat les obres per fer una sala d’estudi al pati de la biblioteca? i així complir amb l’adequació dels estàndards del Mapa de la Lectura Pública de Catalunya.

Realment, és molt trista la manca d’interès, responsabilitat, empatia i sensibilitat, de no oferir un lloc de consulta, ni d’estudi, ni per la ciutadania, ni per l’alumnat, des del passat 2 d’octubre.

Un any després d’una pandèmia, de biblioteques tancades, continuem malauradament amb la biblioteca tancada. Esperem que quan obrin ho facin amb una ampliació d’horari, de no ser així, continuarem amb campanyes de lluita fins a aconseguir que ens escoltin de debò i treballin de valent per a resoldre aquesta tan necessitada demanda.

VOLEM que la Seu d’Urgell sigui un lloc de referència de serveis de qualitat.

VOLEM de la Seu una ciutat EDUCATIVA.

VOLEM LA BIBLIOTECA OBERTA TOTS ELS DIES NO FESTIUS de 9 h a 21 h.

Margarita Espinosa,


Professora jubilada de l’Institut Joan Brudieu.
Portaveu de la campanya VOLEM LA BIBLIOTECA OBERTA TOTS ELS DIES.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa