HABITATGE, QUE HI HA DE NOU?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Segons informacions de ciutadans i ciutadanes de la Seu, sembla que el mercat dels pisos de lloguer està sotmès a una especulació important. En part, s’explica per la nombrosa gent que abans vivia a Andorra i ara venen a viure a la Seu. Andorra, on els preus de lloguer són més elevats i per tant repercuteix negativament sobre els preus de l’habitatge aquí a la nostra ciutat.

El 2020 vam assistir a una crisi d’ocupació de pisos buits amb la COVID’19, l’atur i la desesperació de moltes famílies per a trobar un lloc on ser-hi.

Aquesta crisi encara no a desaparegut de la Seu, els pisos de la plaça Europa van ser desnonats però automàticament altres edificis van ser ocupats. L’Ajuntament va explicar fa uns quants dies que a l’edifici que hi ha davant de la Sirena es faran pisos socials, serà suficient per aturar l’especulació?.

Fa temps que aquí a la Seu no es realitza obra nova de pisos “de protecció oficial” tant necessaris per diversificar l’oferta d’habitatge a un preu assequible, i així combatre la xacra de l’especulació que ens afecta a tots i a totes.

La llei aprovada pel Parlament de Catalunya i la nova llei que vol imposar l’estat Espanyol que considera l’habitatge com no subject de mercat però si com un bé de primera necessitat, ens obliga a una reflexió aquí a casa nostra. Una reflexió sobre el model de ciutat, sobre el tipus d’habitatge que volem, sobre la possibilitat que es formessin cooperatives per tal de construïr obra social. Fins a conèixer en profunditat el contingut de la nova llei Espanyola, continuarem explicant les mancances que hi ha aquí a l’Alt Urgell. Per exemple: després d’una mini enquesta amb agents immobiliaris, ens adonem que per un pis amb les mateixes característiques, segons el seu estat i els serveis que hi ha pot haver-hi una variació de fins a 300€, un pis de 3 habitacions en una casa ja vella, en comptes d’un pis en un edifici nou amb ascensor, el lloguer pot oscilar entre 400 i 700€, quina família amb els sous que es paguen a casa nostra pot pagar 700€ de lloguer? La informació donada per l’Ajuntament sobre el fet de subscriure l’acord d’altres 61 Ajuntaments d’arreu de Catalunya sobre limitacions del preu del lloguer no a quedat clar i l’Ajuntament, per boca de la seva tècnica en habitatge no ens va respondre amb tota la claredat que jo esperava, una resposta binària de si o no.

Quans pisos encara estan tancats propietat de la banca?. S’ha fet un inventari recent?. Totes aquestes preguntes les hauria de contestar el Consistori, que deixant de banda el clientalisme hauria de fer una política innovadora perquè els joves professionals, matrimonis i totes les persones que tenen voluntat de quedar-se al país es puguin quedar a la Seu com a tot arreu del Pirineu.

Esperem solucions, exiguim responsabilitat i volem realitats.

Yann Marais

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa