Diada 2022

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

El que sembla una festa nacional com qualsevol altra en realitat no ho és, és la celebració d’una derrota, concretament la de 1714 amb la rendició de Barcelona davant de les tropes borbòniques.

Què és el que es reivindica en celebrar-se la Diada? La llibertat.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, madò Diaz Ayuso, també parla de llibertat però no és el mateix predicar per al caos o reivindicar la llibertat de crear un estat propi republicà de manera ordenada i clara amb el sufragi universal com a rerefons. La Diada d’enguany, 2022, és una mica “rara” perquè els partits polítics xoquen amb la societat civil organitzada. La no efectivitat de la declaració d’independència del 27 d’octubre de 2017 ens du a un règim autonomista desfessat d’independentisme i això és la mare dels ous.

L’aposta per la taula de diàleg és al meu parer una aposta perduda. Malauradament era un el plantejament inicial que s’havia d’explorar. Un diàleg sense tabús per resoldre els problemes que tenim a Catalunya, però els límits de la real política ens han menat on estem ara. I això és el tret distintiu de la diada d’enguany: la divisió de l’independentisme.

La llibertat col·lectiva no pot oblidar les persones i el fet que els seus drets hagin de ser reconeguts i garantits. La conquista de nous drets i llibertats ha de ser un horitzó quan es parla de voler un estat propi perquè al meu parer la llibertat nacional d’un país no estar separada de enfortir els drets adquirits i assolir-ne de nous sobretot en l’àmbit social. Si no, la llibertat d’un país no serveix de res.

Analitzem una mica la política seguida pels tres partits polítics independentistes catalans:

ERC: un nou autonomisme desfressat d’independentisme degut a les condicions polítiques actuals a l’Estat espanyol;

Junts: un radicalisme classista i supremacista que no ajuda precisament a la resolució del conflicte;

CUP: últimament ha baixat els braços i ha contribuït a la desmobilització de les persones.

Davant aquest panorama l’única solució és la mobilització de les entitats civils, com ara Òmnium i ANC, que són potent a bastament per tal d’arrossegar una part important de la societat catalana.

Una Diada que no serà pas la del meu cor i que celebraré de la millor manera possible i convido tothom a fer el mateix.

Yann Marais

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Últimes notícies

Més de L'Alternativa