Es veu que des de Madrid han aprovat una llei per la qual queda prohibida la crema de rostolls i resta de poda, els marges crec que de moment no.

Fins ara els pagesos, empreses de jardineria, particulars i resta de mortals havien de demanar permís per fer aquesta tasca: tot era per prevenir incendis forestals.

Ara aquestes restes passen a ser un residu més com el ferro, vidre, cartó, així que volen que es portin a la deixalleria, el que comportarà que els particulars que tenen el seu jardí hauran d’espavilar per carregar les restes al seu cotxe particular i fer els quilòmetres corresponents fins a la deixalleria amb la corresponent contaminació produïda pel vehicle. Les empresses de jardineria i pagesia ho tenen més cruu, ja que a part del transport hauran de pagar uns diners per tona entregada a la deixalleria, (“més de 300 € per tona”)??. Per la gent que no entengui del assumpte, les branques al podar-les són gairebé totes humides per la qual cosa pesen més i, per tant, més a pagar.

Fins ara la crema que fa la gent es torna cendra, la qual passa a ser adob per a la terra. Perquè passi a ser compost té de passar molt temps, anar-se remullant i girant sovint. Com podreu comprendre els professionals, jardiners i pagesos no tenen temps per perdre a tractar tants quilògrams de material.

Amb tanta llei absurda el que passarà és que la gent deixarà la matèria a qualsevol lloc, aquí sí que hi haurà perill d’ìncendi.

La crema contamina moltíssim menys que el transport i el tractament que pugui fer la planta corresponent, començant pel transport a la planta de reciclatge. El poc que pot “contaminar” la crema particular no és el mateix, una petita crema aquí, una altra allà, que fer la presumpta crema que faran les plantes de reciclatge, que estarà concentrada en un sol lloc.

Esperem i desitgem que rectifiquin, no sé si legislatura ha consultat els afectats…, podria ser que hi hagi la tractorada corresponent per protesta…

Ramon Noguera Palau.

Compartir